Hej wszystkim! Planujemy z narzeczonym ślub i wesele i kompletnie nie wiemy od czego zacząć jeśli chodzi o budżet. Słyszałam różne rzeczy – że w Warszawie minimum to 80 tys., że można zrobić za 50 tys., że za 120 tys. też można wydać. Ktoś ma jakieś realne liczby? Mamy na myśli ok. 100 osób, Warszawa lub okolice, średni standard – ani super skromnie ani ultra luksusowo.
Dyskusja · Posty: 6
Ile realnie kosztuje wesele w Warszawie dla 100 osób?
Karolina, organizuję od lat imprezy i mogę Ci powiedzieć, że na 100 osób w Warszawie realny budżet to 80–100 tys. zł. Sama sala to min. 15–20 tys., catering na osobę to ok. 300–400 zł czyli 30–40 tys. dla 100 gości, fotograf 4–8 tys., DJ 3–5 tys., kwiaty 3–6 tys. I już masz 55–79 tys. bez sukni, obrączek, zaproszeń, fryzury i makijażu. Planuj z zapasem 10–15%.
My mieliśmy 95 osób i wyszło nam 73 tys. zł. Sala w Wilanowie – 12 tys., catering 28 tys., fotograf i kamerzysta razem 7 tys. (polecam brać w pakiecie!), DJ 3,5 tys., kwiaty 4 tys., reszta to suknia, tort, zaproszenia itd. Można zejść poniżej 80 tys. jeśli rozsądnie podejdziesz do wyboru dostawców.
A co z kosztami dodatkowych atrakcji? My planujemy fotobudkę, candy bar i żywe kwiatki na stołach. To potrafi zjeść kolejne 5–8 tys. Moja rada: zrób arkusz w Excelu z każdą kategorią i pilnuj go co tydzień. Nas uratowało to że przestaliśmy dodawać małe rzeczy, które szybko składają się na duże sumy.
Z doświadczenia mamy panny młodej powiem Ci jedno – zarezerwujcie min. 10% budżetu na nieprzewidziane wydatki. Nam się zdarzyło że kwiaciarnia podniosła ceny 3 miesiące przed ślubem i trzeba było dopłacić. Na szczęście mieliśmy poduszkę finansową.
Potwierdzam – rezerwa budżetowa to podstawa. Ja bym dodała jeszcze jedno: negocjujcie ceny! Większość dostawców ma przestrzeń do negocjacji zwłaszcza jeśli płacisz z góry lub rezerwujesz kilka usług u jednej firmy. Nam fotograf dorzucił drugi album gratis za to że poleciliśmy go siostrze.