Dyskusja · Posty: 5

Slub koscielny formalnosci, gdzie zaczac w Warszawie

Ania_mloda_para Autor tematu 3 postow

Slub koscielny formalnosci, gdzie zaczac w Warszawie

Czesc dziewczyny. Bierzemy slub koscielny w przyszlym roku i kompletnie nie wiem od czego zaczac od strony parafii. Mieszkamy razem na Mokotowie, ale on jest ochrzczony w innej parafii niz ja. Czy musimy isc do mojej, jego, czy mozemy wybrac trzecia/

Slyszalam ze sa nauki przedmalzenskie, kurs przedmalzenski, jakies dokumenty z parafii chrztu. Ile czasu to wszystko zajmuje/ Wszystko mi sie miesza. Macie checkliste co kiedy zalatwiac
Krystyna_Zielinska 7 postow

Odpowiedz

Aniu, możecie wybrać dowolną parafię, w której planujecie ślub. Najczęściej wybiera się tę gdzie jedno z Was jest zameldowane albo gdzie jest sentyment. Z dokumentów potrzebujecie świadectwa chrztu i bierzmowania, świadectwa nauki religii, ewentualnie dokumentów ze szkoły jeśli jest religia w katechezie. Świadectwo chrztu musi być nie starsze niż 3 miesiące w dniu ślubu, więc nie wyciągajcie zbyt wcześnie.

Nauki przedmałżeńskie to zazwyczaj 10 spotkań w okolicach 2-3 miesięcy. W większych warszawskich parafiach są weekendy intensywne, w mniejszych raczej co tydzień. Polecam się zapisać 6 miesięcy przed ślubem żeby mieć luz
BeatkaOrganizuje 10 postow

Odpowiedz

Krystyna dobrze wszystko spisała, ja dorzucę z perspektywy organizacyjnej. Po pierwszej wizycie w parafii ksiądz wypisze Wam tzw. licencję, czyli dokument który pozwala wziąć ślub w innej parafii. Jeśli wybieracie kościół poza dwoma waszymi parafiami zameldowania, ksiądz z parafii zameldowania musi wystawić licencję, a ksiądz z parafii ślubu ją przyjmie.

Z dokumentów cywilnych potrzebne będą jeszcze odpisy aktu urodzenia (max 6 mies. stare na dzień ślubu) oraz tzw. zaświadczenie z USC o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa, czyli papier który mówi że można Wam zrobić ślub konkordatowy. Tu termin ważny, papier z USC ważny tylko 6 miesięcy.

Nie odkładajcie tego, parafie czasem mają długie kolejki na konkretne soboty
Magda_i_Piotrek 11 postow

Odpowiedz

My przeszliśmy przez to rok temu. Dodam jedno czego nikt mi nie mówił: spowiedź przedślubna. Zazwyczaj zaleca się dwie, jedna luźno przed weselem (kilka tygodni) i druga w tygodniu ślubu, najlepiej dzień lub dwa wcześniej. Nie zostawiajcie tego na piątek wieczór, kościoły mają zamknięte godziny w piątki.

Nauki przedmałżeńskie u nas były 8 spotkań po 1.5h, niektórzy księża robią to luźno, inni serio. Jak macie szczęście trafić na fajną parę katechetów to nawet ciekawe
Halinka_doswiadczona 12 postow

Odpowiedz

Aniu, jedna rada o której się zapomina. Zapytajcie księdza czy będzie w ten dzień, niektórzy proboszczowie pozwalają wybrać konkretnego księdza tylko jeśli zarezerwujecie wystarczająco wcześnie